Voor wie?

 

  • Ik kan af en toe een (tweede) auto gebruiken
  • Ik overweeg om een (tweede) auto te kopen
  • Ik wil eens met een ander type auto rijden

Via autodelen heb je een goedkope wagen ter beschikking! Hieronder zie je hoe ook jij kan autodelen.

 

Op onze vraag-en-aanbod-kaart zie je welke autodeelinitiatieven er reeds in jouw buurt bestaan of wie zijn of haar auto wil delen. Je kan de autodeler contacteren om je aan te sluiten bij een autodeelinitiatief of om samen een autodeelgroep op te starten. 

Voeg je gegevens toe aan de kaart!

Zo kunnen autodelers jou contacteren om samen een autodeelgroep op te starten.

Hoe zoek ik een deelauto?

Stap 1: Neem een kijkje op de vraag-en-aanbod-kaart. Hier zie je welke autodeelinitiatieven er reeds in jouw buurt bestaan of wie zijn of haar auto wil delen. Vervolgens kan je de autodeler contacteren om je aan te sluiten bij een autodeelinitiatief of om samen een autodeelgroep op te starten.

Stap 2: Voeg je gegevens toe aan de vraag-en-aanbod-kaart. Zo kunnen geïnteresseerde autodelers jou ook contacteren om samen een autodeelgroep op te starten.

Stap 3: Als je je wil aansluiten bij een bestaand autodeelinititatief of zelf een autodeelgroep wil opstarten, kan je kiezen uit verschillende vormen van autodelen. Doe de test en kom te weten welke vorm het best bij jou past. Op autodelen.net kan je meer informatie vinden over de verschillende vormen. 

Stap 4: Wil je graag nog wat extra informatie? Wij bieden extra begeleiding aan. Contacteer ons en wij organiseren een autodeelparty of infosessie bij jou thuis, je organisatie of op een locatie naar keuze. Verzamel andere geïnteresseerden en dan komen wij naar jullie toe!

Verschillende vormen van autodelen

Er bestaan verschillende vormen van autodelen. Je kan een auto gebruiken van autodeelaanbieders met eigen vloot en autodeelaanbieders met privéwagens.

Met eigen vloot:
- kostendelend: 
gemeenten en organisaties delen hun wagenpark met inwoners of leden.
- marktprijs: bedrijven (zoals BolidesCambioPartago en Stappin) stellen een wagenpark ter beschikking van hun abonnees.
Met privéwagens:
- kostendelend: 
autodelen met je buren (via Cozycar of Dégage).
- marktprijs: peer-to-peer autodelen via bedrijven (via CaramigoTapazz of Drivy).

 

Voor het Meetjesland focussen we vooral op ‘autodelen met je buren’ en het ‘delen van wagenparken’ van gemeenten en organisaties.
Deze opties zijn kostendelend en het meest toegankelijk voor
bijzondere doelgroepen.

Je kan uiteraard ook altijd voor de andere opties kiezen. Op autodelen.net kan je meer informatie vinden over de verschillende vormen van autodelen.  

Auto’s van je buren

Wil je samen met je buren of de inwoners van je gemeente of stad een auto delen?
Sluit je aan bij een autodeelgroep op via Cozycar of Dégage. Hierbij deel je tegen een kostendelend principe auto’s met je buren of inwoners van je stad of gemeente.

Hoe? Schrijf je in op de website van Cozycar of Dégage, afhankelijk van welke formule het best bij jou past:

Cozycar:

  • Je deelt auto’s met een gesloten groep. De groep wordt gevormd uit buren, kennissen, geïnteresseerden. Via de vraag- en aanbodpagina van Cozycar vind je welke mensen in jouw buurt hun auto willen delen.
  • De groep bepaalt zelf de km-prijs, de verzekering en de afspraken m.b.t. het gebruik van de wagen.

Dégage:

  • Je deelt auto’s met een open groep: alle mensen die lid zijn van Dégage (meer dan 1000 personen). Je hebt keuze uit 100 deelwagens.
  • Dégage hanteert een vaste km-prijs (het gemiddelde van alle auto’s samen: €0,30/km), biedt een aangepaste groepsverzekering aan en voorziet autodeelcontracten en –afspraken. De km-prijs daalt naarmate er meer kilometers worden gereden (onder 100 km is het €0,30, tussen 100-200 km is het €0,26, vanaf 200 km is het €0,22).
  • Dégage is voornamelijk actief in Gent, maar breidt ook uit naar het Meetjesland! 
 

In Aalter starten inwoners momenteel een autodeelgroep op via CozycarContacteer onsvoor meer info!

Inwoners delen auto's via CozycarContacteer ons voor meer info. 

Inwoners delen auto's via DégageContacteer ons voor meer info. 

Wagenparken van gemeenten of organisaties

In het Meetjesland delen al enkele gemeenten, diensten en verenigingen hun wagenpark. Hieronder vind je een lijst van de wagenparken.

Hoe? Neem een kijkje op de websites van de verschillende initiatieven en schrijf je in om de auto’s van je gemeente of organisaties in je buurt te gebruiken.

Voor bijzondere doelgroepen: Verschillende autodeelaanbieders nemen reeds maatregelen om autodelen ook voor bijzondere doelgroepen mogelijk te maken. We willen dit zoveel mogelijk promoten. Ben je een rolstoelgebruiker? In Evergem delen zowel Den Dries vzw als Little Stars vzw rolstoelvriendelijke wagens. In Maldegem kan je terecht bij het OCMW en de Vierklaver vzw

We willen het aantal gedeelde wagenparken uitbreiden: hoe meer auto's worden gedeeld, hoe minder vervoersarmoede en hoe duurzamer!
 

Gemeente Aalter engageert zich om auto's te delen en start in 2018 een autodeelproject op. We houden je op de hoogte!

Cambio-dienst, in samenwerking met Stad Eeklo 

 

Gemeente Nevele ondersteunt de autodeelgroep van Dégage. Dit is een initiatief van inwoners, maar je kan altijd terecht bij de gemeente voor vragen of info.