Voor wie?

 • Ik heb een auto maar gebruik hem niet vaak
 • Ik wil de kosten van mijn auto verlagen 

Zowel particulieren, organisaties of gemeenten kunnen hun auto of meerdere auto’s delen. Hieronder zie je hoe ook jij je wagen(s) kan delen met de inwoners van het Meetjesland.

Op onze vraag-en-aanbod-kaart zie je wie er in je buurt op zoek is naar een deelauto. Je kan de autozoeker contacteren om samen een autodeelgroep op te starten. 

Voeg je gegevens toe aan de kaart!

Zo kunnen geïnteresseerde autozoekers jou contacteren om samen een autodeelgroep op te starten of zich aan te sluiten bij jouw autodeelinitiatief.

 

Hoe deel ik mijn auto?

Stap 1: Neem een kijkje op de vraag-en-aanbod-kaart. Hier zie je wie op zoek is naar een deelauto. Vervolgens kan je de autozoeker contacteren om samen een autodeelgroep op te starten. 

Stap 2: Voeg je gegevens toe aan de vraag-en-aanbod-kaart. Zo kunnen geïnteresseerde autozoekers jou ook contacteren om samen een autodeelgroep op te starten.

Stap 3: Als je jouw auto wil delen kan je kiezen uit verschillende vormen van autodelen. Op autodelen.net kan je meer informatie vinden over de verschillende vormen. Doe de test en kom te weten welke vorm het best bij jou past. Op autodelen.net kan je meer informatie vinden over de verschillende vormen. 

Stap 4: Wil je graag nog wat extra informatie? Wij bieden extra begeleiding aan. Contacteer ons en wij organiseren een autodeelparty of infosessie bij jou thuis, je organisatie of op een locatie naar keuze. Verzamel andere geïnteresseerden en dan komen wij naar jullie toe! 

Verschillende vormen van autodelen

Er bestaan verschillende vormen van autodelen. Je kan je auto delen via een kostendelend principe of tegen de marktprijs. 

- kostendelend: 
autodelen met je buren (via Cozycar of Dégage) of met je inwoners of leden (voor gemeenten en organisaties)
- marktprijs: peer-to-peer autodelen via bedrijven (via CaramigoTapazz of Drivy).

 Op autodelen.net kan je meer informatie vinden over de verschillende vormen van autodelen. 

Voor het Meetjesland focussen we vooral op ‘autodelen met je buren’ en het ‘delen van wagenparken’ van gemeenten en organisaties.
Deze opties zijn kostendelend en het meest toegankelijk voor bijzondere doelgroepen. 
Je kan uiteraard ook voor de andere opties kiezen.

Bij ‘autodelen met je buren’ en het ‘delen van wagenparken’ is er een grote mate van zelforganisatie waarbij elke autodeelgroep haar afspraken en regels zelf bepaalt. Er is één hoofdregel: de eigenaar krijgt de reële kostprijs van de wagen per gedeelde kilometer.

Particuliere autodeler? 

Start een autodeelgroep op via  Cozycar of Dégage. Hierbij deel je tegen een kostendelend principe auto’s met je buren of inwoners van je stad of gemeente.  Cozycar of Dégage faciliteren het autodelen.

Hoe? Schrijf je in op de website van Cozycar of Dégage, afhankelijk van welke formule het best bij je past:

Cozycar:

 • Je deelt auto’s met een gesloten groep. Je vormt die groep samen met buren, kennissen, geïnteresseerden. Via de vraag- en aanbodpagina van Cozycar vind je welke mensen in jouw buurt een deelauto zoeken.
 • Samen met je groep bereken je zelf de km-prijs, de verzekering en de afspraken m.b.t. het gebruik van de wagen.

Dégage:

 • Je deelt auto’s met een open groep: alle mensen die lid zijn van Dégage (meer dan 1000 personen). Je beslist uiteraard zelf wanneer je auto uitgeleend kan worden. In totaal hebben de leden 100 auto's ter beschikking.
 • Dégage hanteert een vaste km-prijs (het gemiddelde van alle auto’s samen: 0,30/km), biedt een aangepaste groepsverzekering aan en voorziet autodeelcontracten en –afspraken. De km-prijs daalt naarmate er meer kilometers worden gereden (onder 100 km is het €0,30, tussen 100-200 km is het €0,26, vanaf 200 km is het €0,22)
 • Dégage is voornamelijk actief in Gent, maar breidt ook uit naar het Meetjesland! 

Inspiratie nodig? Neem een kijkje bij huidige autodeelgroepen:

 

In Aalter starten inwoners momenteel een autodeelgroep op via Cozycar. Contacteer ons voor meer info!

Inwoners delen auto's via Cozycar. Contacteer ons voor meer info. 

Inwoners delen auto's via Dégage. Contacteer ons voor meer info. 

Gemeente of organisatie? 

Deel je wagenpark, net zoals verschillende lokale overheden en organisaties in Vlaanderen. Zo worden de wagens ook buiten de kantooruren gebruikt, wat kostenbesparend is.

Hoe? Contacteer ons! We maken samen een plan op maat en begeleiden de praktische uitwerking.

Zo gaan we te werk:
Autodelen.net stelde een stappenplan en handleiding op.

 1. kennismakingsgesprek
 2. opstartfase
 3. lancering
 4. promotie en opstart autodeelgroepen
 5. evaluatie

Inspiratie nodig? Neem een kijkje bij gemeenten of organisaties die hun dienstwagens delen:

 

Gemeente Aalter engageert zich om auto's te delen en start in 2018 een autodeelproject op. We houden je op de hoogte!

Cambio-dienst, in samenwerking met Stad Eeklo

Gemeente Nevele ondersteunt de autodeelgroep van Dégage. Dit is een initiatief van inwoners, maar je kan altijd terecht bij de gemeente voor vragen of info.