Naast autodelen krijgt het concept fietsdelen ook steeds meer naamsbekendheid. In Eeklo en Aalter kun je bijvoorbeeld al gebruik maken van de blue-bikes aan de treinstations. We willen in het Meetjesland ook andere mogelijkheden van fietsdelen in kaart brengen en uitbouwen in samenwerking met Dégage (zie verder). Wist je namelijk dat je ook particulier jouw elektrische bakfiets zou kunnen delen met anderen? Of wil je graag eens met een tandem op stap? Misschien is er wel iemand in je buurt die er een heeft staan die vast niet dagelijks wordt gebruikt. Ook voor mensen met een beperking denken we aan het delen van een rolstoelfiets. Deze kan eigendom zijn van een organisatie voor mensen met een beperking, maar wellicht kansen bieden voor iemand die hier anders geen toegang toe heeft.

We zoeken pioniers voor ‘Deelvelo’s Meetjesland’, misschien ben jij dat wel! Heb je interesse als aanbieder of deler? Zie je mogelijkheden in jouw gemeente? Laat het even weten via delen@npmeetjesland.be

Dit project is een initiatief van Natuurpunt en Partners Meetjesland, met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen in het kader van duurzame mobiliteit.

Particulier fietsdelen met Dégage

Dégage is vooral bekend als autodeelsysteem, maar is dit jaar in Gent ook met een proefproject gestart rond fietsdelen. Het principe is hetzelfde als het autodeelsysteem van Dégage: vervoersmiddelen in particulier bezit worden kostendelend gedeeld. Het gaat over fietsen zoals een bakfiets, elektrische fiets, plooifiets, rolstoelfiets tandem,… Een groep van eigenaars en ontleners verzamelt zich; enkele van hen trekken en ondersteunen het lokale initiatief. Dégage heeft dus veel potentieel om zowel autodelen als fietsdelen te gaan combineren voor wie dat wil.

Dit Gentse pilootproject rijkt momenteel ook al tot in het Meetjesland. Eén elektrische bakfiets uit Vinderhoute (Lievegem) kan al gedeeld worden door Dégage-leden. Wil jij ook jouw (speciale) fiets delen of wil je graag af en toe een gebruiken? Laat het ons weten! Met voldoende potentieel kunnen we een info-avond organiseren om fietsdelen via Dégage ook in jouw buurt op de kaart te zetten. Ook niet-BTW-plichtige vzw's kunnen lid worden van Dégage. Op die manier kunnen organisaties met rolstoel- en duofietsen deze delen met burgers met een beperking uit de buurt.

Op Wielekes

Fietsen zijn duur en kinderen groeien snel. Het is dan ook niet evident om je kinderen altijd van de juiste fiets te voorzien, wat nochtans belangrijk is ook voor de verkeersveiligheid en de fietsbehendigheid van kinderen. Maar nu bestaan er kinderfietsbibliotheken! Op Wielekes is zo’n fietsbib met meerdere depots in Vlaanderen. Je wordt lid en kan dan een kinderfiets lenen en terug omruilen voor een grotere op het moment dat het nodig is.

Binnen het project ‘Fietsdelen Meetjesland’ motiveren wij de Meetjeslandse gemeenten om een kinderfietsendepot op te starten. We doen dit in samenwerking met Rosalie van Netwerk Bewust Verbruiken. Wie een depot wil opstarten, kan haar contacteren op rosalie@netwerkbewustverbruiken.be voor begeleiding en ondersteuning. De gemeente Eeklo gaf al aan dat ze er werk willen van maken in samenwerking met de Kringwinkel en De Kring.

Rolstoel- en duofietsen delen

Fietsen met een fysieke beperking? Dat kan! De Vierklaver beschikt over meerdere duofietsen en rolstoelfietsen waar je ook gebruik van kunt maken. In de folder vind je om welke fietsen het precies gaat, wat de kosten zijn en wie je kan contacteren.

Heb je zelf zo'n bijzondere fiets en wil je die graag delen of zoek je zo'n fiets iets dichter bij huis? Laat het ons weten!
Ook andere organisaties die dergelijke fietsen in bezit hebben en bereid zijn die te delen met burgers mogen ons contacteren.
Laten we samen de mogelijkheden van delen benutten!