Voor wie?

 • Ik heb een auto maar gebruik hem niet vaak
 • Ik wil de kosten van mijn auto verlagen 

Zowel particulieren, organisaties of gemeenten kunnen hun auto of meerdere auto’s delen. Hieronder zie je hoe ook jij je wagen(s) kan delen met de inwoners van het Meetjesland.

Kostendelend

Bij deze vorm van autodelen worden één of meerdere private wagens door verschillende (buurt)bewoners gedeeld volgens een kostendelend principe. De eigenaar maakt geen winst maar krijgt de reële kostprijs van de wagen per gedeelde kilometer. Kostendelend autodelen kan door een autodeelgroepje op te richten via Cozycar of  je aan te sluiten bij de vloot van Dégage.

Marktprijs

Een bedrijf stelt een online platform ter beschikking waarop eigenaars hun wagen kunnen registreren. Iedereen die zich vervolgens als gebruiker aanmeldt, kan elke wagen op het platform huren tegen een door de eigenaar bepaalde vergoeding (kilometerprijs en/of uurprijs). Een deel van deze opbrengst gaat naar het bedrijf voor het gebruik van het online platform, verzekering en pechbijstand. Om je eigen wagen ter beschikking te stellen, kan je een kijkje nemen op het platform van Getaround.

Particuliere autodeler?

Start een autodeelgroep op via  Cozycar of Dégage. Hierbij deel je tegen een kostendelend principe auto’s met je buren of inwoners van je stad of gemeente.  Cozycar of Dégage faciliteren het autodelen.

Hoe? Schrijf je in op de website van Cozycar of Dégage, afhankelijk van welke formule het best bij je past:

Cozycar:

 • Je deelt auto’s met een gesloten groep. Je vormt die groep samen met buren, kennissen, geïnteresseerden. Via de vraag- en aanbodpagina van Cozycar vind je welke mensen in jouw buurt een deelauto zoeken.
 • Samen met je groep bereken je zelf de km-prijs, de verzekering en de afspraken m.b.t. het gebruik van de wagen.

Dégage:

 • Je deelt auto’s met een open groep: alle mensen die lid zijn van Dégage (meer dan 1000 personen). Je beslist uiteraard zelf wanneer je auto uitgeleend kan worden. In totaal hebben de leden 100 auto's ter beschikking.
 • Dégage hanteert een vaste km-prijs (het gemiddelde van alle auto’s samen: 0,30/km), biedt een aangepaste groepsverzekering aan en voorziet autodeelcontracten en –afspraken. De km-prijs daalt naarmate er meer kilometers worden gereden (onder 100 km is het €0,30, tussen 100-200 km is het €0,26, vanaf 200 km is het €0,22)
 • Dégage is voornamelijk actief in Gent, maar breidde zich ook al uit naar het Meetjesland!

Inspiratie nodig? Neem een kijkje bij bestaande autodeelsystemen in het Meetjesland!

Gemeente of organisatie? 

Deel je wagenpark, net zoals verschillende lokale overheden en organisaties in Vlaanderen. Zo worden de wagens ook buiten de kantooruren gebruikt, wat kostenbesparend is.

Hoe? Contacteer ons! We maken samen een plan op maat en begeleiden de praktische uitwerking.

Zo gaan we te werk:
Autodelen.net stelde een stappenplan en handleiding op.

 1. kennismakingsgesprek
 2. opstartfase
 3. lancering
 4. promotie en opstart autodeelgroepen
 5. evaluatie

Inspiratie nodig? Neem een kijkje bij bestaande autodeelsystemen in het Meetjesland!