Toen Yannick vanuit Sint-Amandsberg verhuisde naar Lovendegem, kon hij niet langer alles met de fiets doen. Ook het openbaar vervoer bood niet steeds een oplossing. Om s’avonds nog thuis te geraken na bijeenkomsten voor het werk of voor zijn vrijwilligerstaken bij verschillende organisaties in Gent, werd Yannick lid van de Gentse autodeelorganisatie Dégage. Later kocht hij zelf een elektrische wagen die hij nu ook deelt via Dégage. Yannick deelt zijn autodeel-ervaringen.

 Het begon als noodzaak om s’avonds laat vanuit Gent terug te geraken in Lovendegem ‘Ik haalde overdag de sleutel bij de ontlener, reed ‘s avonds met de auto naar huis en ‘s ochtends was de auto voor half negen terug bij de ontlener. Het is dus wel waardevol om op die manier, als niemand de auto nodig heeft, hem te kunnen gebruiken.” Omwille van een nieuwe job in Evergem, was  het voor Yannick in april 2018 niet langer mogelijk om autoloos door het leven gaan: “Soms was ik drie uur per dag onderweg onderweg voor een afstand die je op 23 minuten met de auto kan doen. Ik voelde me een beetje verplicht om toch een auto te kopen en dan vond ik het ook belangrijk om hem meteen in Dégage te steken, om hem meteen met anderen te delen en zo het Dégage-systeem in Lovendegem ook wat op te zetten.”

Bij de aankoop koos hij bewust voor een elektrische wagen: “Als je auto ongeveer acht jaar dienst doet, doe je dat beter met een elektrische auto. De aankoopprijs is wel duurder, maar je betaalt op termijn minder in onderhoud. Als er iets kapot gaat is dat meestal gewoon de batterij of eventueel iets aan de wielen, terwijl er bij een verbrandingsmotor zoveel kan mislopen en er veel meer kosten kunnen bijkomen.” Het elektrisch rijden bevalt de lovendegemnaar ook goed: “Een elektrische auto is altijd automatisch, dat went verbazingwekkend snel, als je leert dat je je linkervoet gewoon opzij moet zetten en is heel gemakkelijk. De wagen rijdt heel vlot. Daarnaast is het ook een comfortabele en moderne auto met een aantal snufjes. De rijervaring is daardoor ook aangenaam. Ik ervaar er bijna geen nadelen aan: Ik kan op mijn werk laden en ook dichtbij huis, aan het gemeentehuis van Lovendegem, staat er een laadpaal. Dat speelde ook wel mee in de beslissing om toch een elektrische wagen te kopen. Het moet natuurlijk haalbaar zijn om hem telkens op te laden. Je  moet wel altijd de reflex hebben van “hoeveel ga ik nog rijden en waar kan ik laden”, maar op zich is dat niet zoveel verschil met gewoon gaan tanken.”

 

Yannicks elektrische wagen 'Flash'

Yannicks wagen Flash is niet de enige deelwagen in Lovendegem: “In Vinderhoute zijn er twee elektrische deelauto’s bij de co-housing: een Nissan Leaf en een Zoë . Zij gebruiken elkaars wagens daar en af en toe is er iemand van buitenaf die daar een wagen ontleent. In Lovendegem zelf zijn er twee auto’s, de mijne in het centrum en die van Fien in de Bloemekenswijk. Er zijn genoeg deelauto’s in Lovendegem, dus we proberen vooral gebruikers toe te voegen aan het systeem. De auto’s die er staan zouden meer gebruikt kunnen worden.” Het autodelen verder uitbouwen is niet zo evident als in Gent: “Lovendegem is geen stedelijke context, de vooruitgang gaat trager, alles is verder weg, OV is er minder uitgebreid. De inwoners kennen autodelen vaak nog niet als optie, de stap is voor hen misschien nog onbekend.”

De ervaringen met autodelen zijn voor Yannick overwegend positief: “De auto komt vaak properder terug dan ik hem meegegeven heb. Er zijn mensen die speciaal nog de matjes uitkloppen en zo. Voor mij is een auto een gebruiksvoorwerp, dat is geen salon. Kraaknet hoeft voor mij niet, maar hij hoeft ook niet vol modder te liggen natuurlijk. Ooit heb ik een auto ontleend van mensen die net aan het verbouwen waren. Die auto was toen wel vrij vuil. Gelukkig moest ik toen naar een activiteit van de scouts, waardoor het niet veel uitmaakte, maar daarmee kan je natuurlijk niet naar een theatervoorstelling. Ik heb wel het gevoel dat mensen zorg dragen voor mijn auto en ik probeer dat ook wel te doen.” “Ik maak sowieso altijd tijd voor een uitleg als mensen mijn auto uitlenen. Bijvoorbeeld de cruise control, of het feit dat je de eco-stand aan en uit kan zetten, dat zijn zaken die je beter eerst uitgelegd krijgt, zodat je er niet zelf naar moet zoeken. Het laden leg ik ook wel uit. Vaak vraag ik ook hoever mensen moeten rijden, zodat ik weet of ik de auto nog helemaal vol moet laden of niet. Ik heb ook een ‘Flash 101’ met uitleg waarop ontleners moeten letten.”

Ook als ontlener doet Yannick af en toe nog een beroep op Dégage: “Soms gebruik ik zelf een grotere auto via Dégage. Bijvoorbeeld toen ik met mijn vriendin op vakantie ging, was het makkelijker om een auto met een verbrandingsmotor te nemen. Mijn auto kan zeker 280km en je kan er dus mee op vakantie gaan, maar je moet daar meer over nadenken, je moet meer plannen. Met een verbrandingsmotor is het iets flexibeler om te reizen.“

Mede-Lovendegemnaren trekt Yannick graag over de streep om het autodelen eens te testen: “Omdat het één van de eerste deelauto’s is in Lovendegem en daarbovenop een elektrische, kan het een voordeel zijn voor mensen die twijfelen om een elektrische te kopen. Zij kunnen al eens een testritje maken met de mijne. Hij rijdt daarbovenop ook heel comfortabel en hij maakt geen lawaai. Er zijn dus veel voordelen!”

Wie interesse heeft om de auto van Yannick of één van de andere wagens in Lovendegem te gebruiken, kan terecht op de infosessie in Lovendegem op 29/4. Inschrijven kan hier.

Geen categorie